csapágy

csapágy

EDM Ipari és kereskedelmi Kft.
csapágy és tömítés kereskedelem

Csapágy

A csapágyak minősége

Cégünk partnerei zavartalan csapágyellátását az alábbi márkák segítségével biztosítja. Szinte minden felmerülő igényt azonnal, illetve a lehető legrövidebb szállítási határidővel teljesítünk.

Csapágy kereskedelem

A megfelelő típus kiválasztásához három csapágykategóriából ajánlunk termékeket:
1. Az első kategóriába a “tőkés” csapágyak tartoznak, a jelenlegi csúcstechnológia képviselői:
- SKF, ASAHI, SNR, NSK, NTN, KOYO, NACHI, IKO, SNFA, NADELLA, GMN, TIMKEN, TORRINGTON, FAFNIR, STEYR, RHP.
2. Az ún. ”demokratikus” csapágy márkákat közepes igénybevétel esetére kínáljuk:
- MGM, ZVL-ZKL, IKL, DKF, FLT, PPL
3. A harmadik kategóriában a legkedvezőbb árfekvésű, ISO minősítéssel ellátott csapágyakat nyújtjuk:
- GPZ, KBS, FK, BMZ, HKW, LDK, KG, CDO, IBS, KDF, EMS, IBB, LFD, HCH, KBC, CBF, FS, EDM, RTL, CX.

Munkatársaink készségesen állnak rendelkezésére a legjobb megoldás kiválasztásában.

Kérje munkatársaink segítségét a legmegfelelőbb típus kiválasztásában!

A csapágyak általános műszaki jellemzői

gördülőcsapágy részei: külső és belső gyűrűk, gördülőtestek és kosár. A gördülőtesteket a csapágy kosara tartja egyenletes helyzetben, a külső és a belső gyűrűkhöz képest, valamint egymáshoz képest, azokat a teljes keresztmetszetre felosztva. Ezzel teszi lehetővé hogy a gördülőtestek zavartalanul gördüljenek.

golyóscsapágyak

gördülőtestek két csoportja: golyók és görgők. A görgőket tovább lehet osztani a következőképpen: hengergörgők, kúpgörgők, hordógörgők és tűgörgők. A golyókhoz tartoznak még külső és belső gyűrűs futófelületek.

 

A gördülőcsapágyakban a gördülőtestek forgó mozgást végeznek – egyrészt a pályájukon, másrészt saját tengelyük körül. A gördülőtestek a csapágyra ható erőket a csapágygyűrűkön keresztül veszik át, mégpedig a kapcsolási zónán keresztül a futópályaív és a gördülőtestek között. A csapágy kosara külső terhelésnek nincs kitéve. A kosarak a gördülőtesteket egyenlő távolságban tartják össze és gátolják, hogy ezek a csapágyakból kiessenek.

Kétsoros golyóscsapágyA gördülőcsapágyak a következő két fő csoportra oszthatóak fel:
golyóscsapágy és görgőscsapágy. A golyóscsapágyak fajtái a futópálya kialakítása szempontjából: axiális csapágy, ferde hatásvonalú csapágy, mélyhornyú csapágy.
A görgőscsapágyakat pedig fel lehet osztani a gördüőtestek alakjának függvényében, a következő módon: tűcsapágy, hordógörgős csapágy, hengercsapágy és kúpcsapágy.

A gördülőcsapágyak a fő terhelési irányoknak megfelelően feloszthatóak még radiális és axiális csapágy fajtákra. További felosztási lehetőségek még:

1. A gördülőtestek sorainak száma szerint van egysoros és van többsoros gördülőcsapágy.
2. Van szétszerelhető és nem szétszerelhető csapágy. Ezeknek belső vagy külső gyűrűje lehúzható, vagy fix kivitelű.
3. Az axiális csapágy lehet egyirányból és mindkét irányból terhelhető kivitelű, stb.
Az itt felsoroltakon kívül vannak még speciális célokra kialakított csapágyak is. Ilyen például a tengelycsapágy, golyósmenetes hajtásokhoz, fogaskoszorúkhoz használt támcsapágyak, lineáris megvezetésekhez alkalmazott görgőscsapágyak, vagy vasúti járművekhez használt csapágyak.

Az EDM Kft. által forgalmazott csapágyak gyártmányai:

SKF csapágyKOYO csapágyEZO csapágy KBS csapágyZVL csapágyZKL csapágyIKO csapágyFAFNIR csapágyNSK csapágyNTN csapágyROLLWAY csapágyFLT csapágyDKF csapágyTIMKEN csapágyNACHI csapágyASAHI csapágySNR csapágyLDK csapágyRHP csapágyCODEX csapágyCMB csapágy

A csapágyaink főbb típusai:

Mélyhornyú golyóscsapágy

mélyhornyú golyóscsapágyA mélyhornyú golyóscsapágy egyszerű felépítésű, könnyen és olcsón üzemeltethető, valamint a használat során csekély karbantartást igénylő csapágy fajta.
Sokféle típus és méret megtalálható kínálatunkban. Ez a termék nem szétszedhető – mindig összeszerelt állapotban szállítjuk.
A mély hornyú golyóscsapágy hengeres-, és kúpos belső gyűrű furattal is kapható, axiálisan és radiálisan is terhelhető, illetve igen nagy fordulatszámot is elvisel.
Az egy-, és kétsoros kivitelben készült termékeket is tartalmazza a kínálatunk, néhány gyakrabban használt sorozat jele: egysorú mély hornyú golyóscsapágy: 6000, 6200, 6300, 6400 sorozat. Kétsorú mély hornyú golyóscsapágy: 4200, 4300 sorozat

Tűgörgős csapágy

tűgörgős csapágyA tűgörgős csapágyakat legtöbbször akkor keresik és alkalmazzák, ha olyan helyre kell csapágyat beépíteni, ahol kevés a hely.
Általában már a tervezésnél meghatározzák a beépíthető csapágy méretét.
A tűgörgős csapágy méretének további csökkentése érdekében létezik belső gyűrű nélküli tűgörgős csapágy is.
Alacsony keresztmetszetének ellenére kialakítása miatt a terhelhetősége igen nagy.

Hengergörgős csapágy

hengergörgös csapágyA hengergőrgős csapágyak radiális terhelhetősége igen nagy, és magas fordulatszámot is elérhet, ezért a hozzá csatlakozó alkatrészek pontos gyártást és szerelést kell kapjanak.
Kínálatunkban szerepel kosárszerkezet nélküli hengergörgős csapágy is. A kosárszerkezet elhagyása azt teszi lehetővé, hogy minél több görgőt lehessen elhelyezni a csapágyban, így nő a terhelhetőség.

Kúpgörgős csapágy

kúpgörgős csapágyA kúpgörgős csapágy a benne található a csonkakúp alakú gördülőelemről kapta a nevét, belső és külső gyűrűjének futópályája, valamint a közöttük elhelyezkedő görgők kúpos kialakításúak.
Ezek a csapágyak szétszedhetők, a bennük lévő hézag nem adott, ezt a szerelés folyamán be lehet állítani a megfelelő mértékre.
A kúpgörgős csapágy belső felépítésének köszönhetően egyidejűleg is kitehető radiális és axiális terhelésnek. A teherbíró képességét elsősorban a kialakítása (érintkezési szög) határozza meg.

Hordógörgős csapágy

hordógörgős csapágyA hordógörgős csapágy egysorú, szögben állítható görgőscsapágy.
Masszív, üreges-kúpos futópályájú külső gyűrűkből, masszív, két peremű, hengeres vagy kúpos furatú belső gyűrűkből, valamint hordógörgőkből álló kosárral. Ezek nem szétszedhető csapágyak.

Beálló görgőscsapágy

hordógörgős csapágy

A beálló golyóscsapágy belső gyűrűje a külsőhöz képest kisméretű szögelfordulást tud kompenzálni, képes elviselni a tengelynek a házhoz viszonyított szögeltérését, valamint az üzem közbeni lehajlását.
Nagy terhelhetőséggel rendelkezik, hosszú élettartamú és nagy megbízhatósággal üzemelő csapágy.

Ferde hatásvonalú golyóscsapágy

ferdehatásvonalú golyóscsapágyA ferde hatásvonalú golyóscsapágy belső gyűrűje osztott, hatásvonala ferde, azaz a futópályák a csapágy tengelyének irányában egymáshoz képest eltoltan helyezkednek el.
Ezt a csapágyat nagy fordulatszámú terhelésre tervezték, sokféle típusban és méretben megtalálható kínálatunkban.
Létezik nagypontosságú ferde hatásvonalú-, és nagyméretű egy- és kétsoros ferde hatásvonalú golyóscsapágy is. A kosárszerkezet lehet üvegszállal erősített poliamid, sajtolt acélkosár vagy forgácsolt bronzkosár is.

Axiális golyóscsapágy

Az axiális golyóscsapágy lehet egyirányból és mindkét irányból terhelhető kivitelű.
Axiális golyóscsapágy egyirányú (egy irányból való) terhelésre:
Ez a fejlesztés egyirányú, axiális terhelés felvételére készült, képes a tengelyt axiálisan egyirányban rögzíteni, ám radiálisan nem terhelhető. Az egyirányú terhelésre készült axiális golyóscsapágy egy futópályával ellátott tengelytárcsából, egy golyós kosárból és egy futópályával ellátott fészektárcsából áll. A fészektárcsa – igény szerint – sík vagy beálló felfekvő felülettel kapható.
Axiális golyóscsapágy mindkét irányú (egy irányból való) terhelésre:
Egy másik típusú fejlesztés eredményeként az axiális golyóscsapágy alkalmas mindkét irányú axiális terhelés felvételére, ezáltal felhasználható a tengely mindkét irányú rögzítésére. Radiálisan az ez a típusú a csapágy sem terhelhető.